Hjem » Aktuelt » Lønn - Personal » Arbeidstid ved jul og nyttår

Arbeidstid ved jul og nyttår

Mange praktiserer halv arbeidsdag på julaften og nyttårsaften, men det er ikke noe arbeidstakerne har krav på etter loven.

Det er mange virksomheter som praktiserer kortere arbeidsdager på julaften, nyttårsaften og i romjulen. Denne reduserte arbeidstiden er ikke lovfestet, sier Infotjenesters arbeidsrettsjurist Camilla Schie-Veslum.
– Arbeidstakerne kan ikke med loven i hånd kreve redusert arbeidstid på virkedagene i jula. Etter loven er det vanlige arbeidsdager, med noen begrensninger for julaften og nyttårsaften, sier Schie-Veslum.

 

Julaften arbeidsfri etter 15

Julaften er særskilt nevnt i arbeidsmiljølovens paragraf 10-10. Der står det presisert at det skal være arbeidsfri på jul-, påske- og pinseaften fra klokka 15.

– Det innebærer at hvis noen skal jobbe etter klokka 15 på julaften, så må vilkårene for søndagsarbeid være oppfylt. Søndagsarbeid er bare tillatt når arbeidets art gjør det nødvendig, så vanlig kontorarbeid vil ikke kunne gjøres etter 15 på julaften, sier Schie-Veslum.

Etter lov om helligdager og helligdagsfred kan butikker holde åpent til kl. 1600 på julaften.

Nyttårsaften arbeidsfri etter 18

Nyttårsaften er ikke spesielt nevnt i paragraf 10-10, så der gjelder den generelle regelen om at det skal være arbeidsfri fra klokka 1800 dagen før en søn- eller helgedag.

– Det betyr at arbeidstakere med vanlige kontorjobber kan jobbe full dag på nyttårsaften frem til klokka 18. Etter klokka 18 skal vilkårene for søndagsarbeid være oppfylt, sier Schie-Veslum.

Har du behov for rådgivning innen dette faget ta kontakt med Morten Kjærvik hos oss i Kjeøy Regnskap AS

Les hele denne artikkelen som er hentet fra InfoTjenester